Rejonowe Koło Pszczelarzy w Łęczycy

19 marca 2020

Tygiel Smaków 2019

W dniach 18-20 października w Hali Expo-Łódź przy al. Politechniki 4 w Łodzi odbyły się XII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD 2019, oraz kolejna XII edycja wojewódzkiego konkursu produktów tradycyjnych Tygiel Smaków. Organizatorem był  Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego

Celem konkursu jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego i tożsamości mieszkańców, mogących stanowić rozpoznawalną markę regionu. Możliwość prowadzenia działalności przy gospodarstwie rolnym jest odpowiedzią na oczekiwania małych przedsiębiorców, którzy prowadząc rodzinne zakłady wytwarzają określonego rodzaju, często o specyficznych cechach produkty, na które istnieje zapotrzebowanie głównie na rynku lokalnym. Prowadzenia tego rodzaju zakładów, przy zachowaniu jednocześnie standardów gwarantujących bezpieczeństwo produkowanej żywności, wpisuje się w strategię wspierania produkcji żywności na poziomie lokalnym.

W konkursie weźmie udział 43 producentów ze zgłoszonymi 67 produktami.
Produkty zgłaszane były w następujących 7 kategoriach:

które charakteryzują się wysoką jakością i wyjątkowością, posiadają minimum 25 letnią tradycję wytwarzania, są związane z kulturą, historią województwa łódzkiego oraz są wytwarzane na terenie województwa łódzkiego.
Nagrodami w konkursie są rzeźby „Tygielki Smaków”. Nagrodą główną jest „Tygiel Smaków” przyznawany jednemu, wyjątkowemu produktowi, który, zdaniem Komisji Konkursowej, ma potencjał i może stać się marką regionu.

W tym roku nasze Koło wystawiło jeden z miodów wpisanych na listę produktów tradycyjnych: „Nadbzurzański miód nektarowo-spadziowy”, który otrzymał wyróżnienie

Kategoria: Aktualności